SELAMAT DATANG & SELAMAT MEMBACA. SILA BERI PENDAPAT DI RUANGAN KOMEN @ SHOUTBOX :)


Resepi Ayam Masak Madu?? Unexpected entry.

Assalamualaikum, all my readers ^_^
This is unexpectedddddddddd entry actually...

sebab rina dari dapur tu degup degap degup degap memasak ayam masak madu ni.. Well, since a week tak update blog. Then, dah siap masak ayam masak madu, al-maklumlah tiba-tiba ada penyakit tangkap gambar makanan yang dah siap masak. So then, alang-alang snap picture tu, pap kat blog ni lah! well, jadilah entry unexpected ni. 

So, jom Rina nak share resepi Ayam masak madu rina ni :)

Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ayam
  • garam
  • kunyit
  • 1 sudu rempah kari ayam
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inch halia
  • bawang besar
  • cili kering
  • madu
  • gula merah
  • sos/tomato puree                                                                                                                                
  1. Potong ayam mengikut keselesaan. Perapkan bersama bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk, serta garam, kunyit dan rempah kari.
  2. Goreng ayam hingga masak, ketepikan.Masukkan rempah perapan tadi.
  3. Panaskan minyak, goreng bawang besar hingga layu. Masukkan lebihan rempah perapan tadi dan cili kering. Tumis hingga terbit minyak.
  4. Masukkan tomato puree, madu, gula merah & air. Kacau.
  5. Jika hendak ayam lembut, masukkan semasa masih banyak kuah . Jika hendak garing, tunggu kuah pekat baru masukkan ayam.
  6. Siap untuk dihidang. Boleh taburkan bwg goreng atau daun sup. 
Macam korang tengok gambar tu, rina hias dengan daun sup :D

Anyway, resepi ni Rina ambil dari Encik ggogle juga dan rina renovate mengikut kreativiti dan citarasa sendiri :) Kalau nak cuba tu, silakan dan selamat mencuba semua.

p/s:  Sedap giler. yummy!

TERIMA KASIH DAUN KELADI, JOM BACA ENTRY RINA LAGI

Kehebatan dan Keajaiban Yasin

 

 RASULULLAH S.A.W. telah bersabda yang
bermaksud:

"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:

1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
11. Rasulullah S.A.W bersabda:
"Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin ,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.
12. Sabda Rasulullah S.A.W lagi,
"Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya
dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil. 14. Rasulullah S.A.W bersabda selanjutnya:
"Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

Salam Ukhuwah..~

TERIMA KASIH DAUN KELADI, JOM BACA ENTRY RINA LAGI